Les temperatures relativament altes de finals de tardor i principis d’hivern estan alterant el calendari d’hibernació d’alguns óssos al Pirineu.

Els tècnics del programa de seguiment d’aquesta espècie i del projecte PirosLife calculaven que tots els exemplars d’aquesta espècie es trobaven des de mitjans de desembre en les seves coves d’hibernació però les filmacions aconseguides durant els dies 8, 11, i 12 de gener han mostrat que si més no la família de l’óssa Caramellita segueix gaudint del paisatge a la zona de Lladorre (Pallars Sobirà), en l’entorn del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Caramellita va ser observada i filmada al maig de 2014 i les imatges aconseguides aquests dies confirmen que ara té cura de tres cadells nascuts el 2015.

“A principis d’any tota la família hauria trobar-se dins d’una cova, a l’entorn del Parc Natural de l’Alt Pirineu, però segurament les temperatures relativament altes i la poca quantitat de neu caiguda, han fet que els animals hagin retardat la hibernació”, han detallat els tècnics del programa de seguiment.

Viure a l’exterior mentre es pugui

Els experts recorden que la hibernació dels óssos no és total (altres mamífers com les marmotes o els lirons sí que dormen permanentment durant l’hivern) i per tant és possible que exemplars com Caramellita i els seus cadells hagin començat el període de descans hivernal però que, a causa a unes condicions meteorològiques favorables a la disponibilitat d’aliment estiguin encara molt actius. En aquest mateix sentit, els tècnics consideren molt probable que quan comencin les nevades fortes de l’hivern, els óssos tornaran a reprendre la hibernació a l’interior de les seves coves.

En condicions normals, els óssos del Pirineu comencen l’hivern dins de les seves coves aprofitant les forces acumulades durant els mesos de tardor. La vegetació de la Vall d’Aran i el Pallars -especialment de glans de roble- ha facilitat aquesta temporada la bona alimentació de tots els membres de la família d’óssos del Pirineu -que en l’actualitat està formada per una trentena d’exemplars-.

Una de les càmeres automàtiques instal·lades al Parc Natural de l’Alt Pirineu amb la col·laboració del projecte PirosLife permetre captar imatges d’una femella amb un cadell de primer any a principis de desembre, pocs dies abans que tots dos entressin a la cova on passaran aquest hivern.