Han recorregut explotacions ramaderes del territori, empreses turístiques i ajuntaments del Pallars Sobirà i de la Vall d’Aran.
El projecte Piroslife pretén millorar l’estat de conservació d’una espècie emblemàtica generant un clima de coneixement, participació i coexistència
Inspectors de la Unió Europea (UE) han estat des de dimecres i fins aquest divendres a Catalunya per fer el seguiment dels treballs i accions que formen part del projecte Life Piroslife, per a la consolidació d’una població d’óssos als Pirineus centrals, subvencionat en un 75% per la UE. Els socis beneficiaris són el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, el Conselh Generau d’Aran, Forestal Catalana, la Universitat de Lleida i la Fundación Oso Pardo.

Els funcionaris han revisat tota la documentació administrativa i financera de les accions executades des de l’inici del projecte, el juliol de 2014, i durant l’any 2015, a la seu de la Direcció General de Polítiques Ambientals, a Barcelona. També han visitat explotacions ramaderes d’oví, cabrum, boví i equí; empreses turístiques i d’educació ambiental; i ajuntaments i entitats municipals descentralitzades de la Vall Ferrera, de la Vall de Cardós i de la Vall d’Àneu, al Pallars Sobirà, i de la Vall d’Aran. Allà han comprovat que les accions cofinançades per la UE s’han executat i han confirmat amb ramaders, pastors, alcaldes i empresaris locals les activitats que s’han desenvolupat en relació amb la coexistència amb l’ós bru.

Els objectius del projecte

El projecte Piroslife s’està treballant en un marc de diàleg i col·laboració amb les persones, entitats i institucions que fan possible el desenvolupament d’aquest territori de muntanya. Les accions previstes pretenen millorar l’estat de conservació d’una espècie emblemàtica generant alhora un clima de coneixement, participació i coexistència. Els objectius són:

  • Millorar la prevenció i minimitzar al màxim els conflictes amb la ramaderia i l’apicultura, i donar suport a aquests sectors productius
  • Fer participar els diferents sectors locals del medi natural, en el disseny de les polítiques que cal emprendre en els propers anys
  • Millorar la percepció de l’ós bru en el territori i aprofitar el potencial de dinamització econòmica que pot aportar als territoris de muntanya.
    Extreure conclusions que puguin ser útils en altres projectes similars i aplicar-les a qualsevol lloc d’Europa en el futur.
  • Afavorir la conservació de l’ós bru, garantint-ne la conservació de la població i la variabilitat genètica, de forma compatible i integrada amb les persones que hi viuen i les activitats socioeconòmiques que es desenvolupen en aquestes zones de muntanya del Pallars Sobirà i de la Vall d’Aran.