• L’anterior cabana va patir un incendi fortuït el cap de setmana passat
  • Forma part del programa Piroslife, de consolidació de la població d’ós bru als Pirineus centrals, que promou compatibilitzar la ramaderia i la presència de l’ós bru

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha coordinat la instal·lació d’un nou refugi per al pastor d’Estanilles, a la muntanya de Boldís, a Lladorre (Pallars Sobirà). La cabana anterior va patir un incendi dissabte passat. L’actuació ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Unitat Aèria del Cos d’Agents Rurals, que ha fet el trasllat d’un barracó portàtil d’un altre indret de pastura aquest dimecres amb un helicòpter. La restitució s’ha fet en un temps rècord, tenint en compte que s’aproxima el temps més fred a l’alta muntanya. El pastor podrà utilitzar aquest refugi fins a mitjans d’octubre, quan s’acaba l’agrupament de ramats ovins, llavors es treurà. L’any vinent s’espera poder fer una nova cabana.

L’incendi del refugi es va produir dissabte passat al vespre, presumptament per un mal aïllament del tub de l’estufa en contacte amb la paret de la cabana. Per sort, tant el pastor com el seu gos no van prendre mal, tret d’una petita intoxicació per inhalació de fum. De la construcció, però, no en va quedar res.

Vigilant de 1.000 caps de bestiar

La caseta sinistrada l’havia promogut l’entitat Acciónatura l’estiu de l’any passat en el marc del programa LIFE+ Piroslife, de consolidació de la població d’ós bru als Pirineus centrals, i que promou compatibilitzar la ramaderia i la presència de l’ós bru. És el refugi del pastor contractat amb el finançament del Piroslife, que gestiona la Generalitat i cofinança la Unió Europea.

Aquest treballador realitza la vigilància d’uns 1.000 caps de bestiar oví de diferents ramaders de la Vall de Cardós, que pasturen durant l’estiu en zona de presència continuada d’ós bru. La construcció també permet gestionar millor les pastures on romanen les ovelles en aquesta estació de l’any, disminuint els desplaçaments diaris del bestiar, i dóna aixopluc als ramaders dels pobles de Boldís Jussà i Sobirà (Lladorre), quan fan el maneig del bestiar boví i equí.