La Generalitat i les administracions locals constituiran una comissió permanent que farà el seguiment informatiu de les accions entorn al projecte de consolidació de l’ós bru al Pirineu.
El director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, i el seu equip s’han reunit avui a la seu del Parc Natural de l’Alt Pirineu, a Llavorsí, amb representants de les diferents administracions del Pallars. La trobada ha servit per informar-los de la situació i evolució del projecte de consolidació de l’ós bru al Pirineu, Piroslife, i de les actuacions de comunicació, formació i informació que s’han de dur a terme. Els assistents han acordat constituir una comissió permanent i crear un protocol perquè el territori estigui sempre informat de totes les accions que s’emprendran.
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha proposat diferents accions d’educació, comunicació i formació per als diferents agents vinculats al
projecte. En destaca la propera creació d’un butlletí sobre els avenços i curiositats que es vagin produint. La majoria de la informació es podrà trobar al web, mentre que la resta d’eines seran complementàries i serviran per donar més veu als actors que hi participen.
Pel que fa a les xarxes socials, es treballarà a través del compte de twitter @PirosLife, una pàgina a facebook i un blog, que convidarà els interessats a expressar la seva opinió, de manera que s’oferirà un diàleg. De forma paral·lela, s’editaran materials d’informació destinats a diferents públics.
L’educació i la formació
En el marc del projecte, prendran relleu els tallers i accions de formació per a ramaders, apicultors i caçadors, entenent la promoció de l’ós com un element dinamitzador de les àrees rurals. Ja s’han programat cursos teoricopràctics per a professionals en actiu i estudiants de les Escoles de Capacitació Agrària i de l’Escola de Pastors de Catalunya. També s’ha proposat un simposi per a l’intercanvi d’experiències en sistemes de prevenció de danys.
Amb la voluntat de fomentar l’ecoturisme vinculat al projecte, s’organitzaran diferents cursos per a agents turístics i guies locals sobre la situació de l’ós al Pirineu per incorporar-lo en la promoció de la zona. També s’elaboraran guies de tres rutes guiades sobre el plantígrad: a l’Alt Àneu, a la Vall de Cardós i a la Vall Ferrera.
En l’àmbit educatiu, es faran cursos de formació per al professorat i s’està elaborant material didàctic, amb la col·laboració de la comunitat educativa, que es posarà a disposició dels centres de la zona. Per a la població local s’organitzaran xerrades i conferències. També se’n programaran per als visitants d’Isil, Lladorre, Bóssost i d’altres localitats vinculades amb l’ós. Tancaran el projecte un seguit de jornades cientificotècniques que reuniran la comunitat experta per analitzar i debatre els resultats obtinguts.
Una nova marca de qualitat
El projecte preveu la creació d’una xarxa de voluntaris, prioritàriament locals, perquè col·laborin en la conservació de l’ós bru. S’elaborarà un programa de voluntariat i es realitzaran accions per a la difusió i posada en valor de la tasca que realitzen.
En la trobada s’ha plantejat l’oportunitat de crear una marca de qualitat relacionada amb l’ós bru. La marca es nodriria del reclam que representa l’animal per a bona part de la població, especialment la forana, i serviria per identificar els productes provinents del territori on hi ha l’ós.