Distribució i demografia

El 2015 hi havia 29 exemplars d’ós bru identificats als Pirineus, de diversa procedència i repartits en dos nuclis:

  • Nucli occidental, que es troba al sud del departament francès dels Pirineus Atlàntics, al nord-est de Navarra i al nord-oest d’Osca. Només hi ha dos exemplars mascles; un és Nere i l’altre el seu fill Cannellito. Nere, nascut el 1997, va marxar l’any 2000 del nucli central al nucli occidental. Cannellito va néixer el 2004, fruit de la femella autòctona Caramelles i Nere. Posteriorment un caçador francès va matar la mare. Per tant, Cannellito és l’únic ós bru actual descendent de l’estirp pirinenca, però al 50%.
  • Nucli central,format por una població de procedència eslovena, a partir dels óssos alliberats els anys 1996, 1997 i 2006. Es troba al sud dels departaments francesos de l’Alta Garona i l’Ariege, al nord-est d’Osca i a les comarques catalanes de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà principalment, però també al Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i l’Alt Urgell. El 2016 es va alliberar el mascle Goiat.

Amb les dades obtingudes i amb el tipus de metodologia utilitzada (paranys de pèls, sistemes automàtics de fotografia i vídeo, observacions, danys i depredacions, indicis i rastres, etc.) és complicat estimar la població d’óssos que hi ha als Pirineus, encara que se’n pot fer una aproximació.

A partir de les dades obtingudes de les anàlisis genètiques, dels sistemes automàtics de fotografia i vídeo i de les observacions visuals, els exemplars identificats durant l’any 2015 són:

  • 7 mascles adults: Pyros, Moonboots, Bonabé, Canellito, Nere, Pélut, Pepito.
  • 10 femelles adultes: Sarousse, Caramellita, Caramelles, Hvala, Bambou, Boavi, Callista, Fadeta, Isil, Plume.
  • 6 subadults: Chataigne, Gaïa, S26Slo1, Boet, Esmolet, S25Slo1
  • 6 cadells de l’any, nascuts el 2015: S27Slo1, S26Slo2 i 4 d’indeterminats.

Reproducció recent

Durant el 2014 es van detectar cinc casos de reproducció. La femella Fadeta amb un cadell femella (Auberta), filla de Pyros.La femella Bambou amb un cadell (S25SLO1), fill de Moonboots. La femella Nheu amb un cadell  (S26SLO1= Réglisse), fill de Moonboots. La femella Boavi, amb dos cadells. La femella Caramelles amb dos cadells  (Boet i Smolet).

Durant el 2015 es van detectar tres cadellades. Una de Caramellita amb tres cadells, un dels quals és un mascle fill de Pelut; encara està per determinar el sexe i la paternitat dels altres dos. Una altra cadellada va ser de Plume, amb Balou, i va néixer un osset. La última, de Hvala, va ser formada per dos cadells, fills de Pyros.

Una bona notícia és que Balou es va poder reproduir amb Plume abans de morir el 2014 per causa d’un llamp. El jove cadell nascut és una esperança per al futur de la població del nucli central. Podria portar sang nova a la població d’óssos del Pirineu, juntament amb Goiat, l’ós alliberat el juny de 2016. I la paternitat de Pepito (de 3 anys i mig) és també una agradable sorpresa, ja que els mascles no solen reproduir-se fins que no tenen 5 o més anys.

I durant el 2016 s’han detectat 5 cadellades segures, amb 10 cadells, tot un record als Pirineus en els últims 20 anys. L’anàlisi genètica de les mostres ens donarà informació per poder establir quines femelles són  i quins són els mascles progenitors.

grafica