Sou aquí:>>>>Hàbitat
Hàbitat2018-07-09T17:36:12+00:00

Hàbitat

L’hàbitat que han utilitzat de forma preferent els óssos alliberats i que actualment formen la població pirinenca a Catalunya són les avetoses, les pinedes de pi negre i pi roig, les fagedes, les avellanoses i les rouredes, alternant aquestes masses forestals amb prats i matolls alpins, subalpins i montans.

Tot i que poden creuar el fons de valls i altes carenes en els seus desplaçaments, l’altitud per la qual solen moure’s és de 1.400 a 1.800 metres sobre el nivell del mar. Durant la hibernació solen instal·lar-se en àrees abruptes i d’accés difícil, on troben la seguretat i la tranquil·litat necessàries.

Encara que l’ós bru és de l’ordre del Carnívors, és un omnívor oportunista; la seva dieta canvia segons les estacions de l’any: herbes, brots tendres, fruits secs –glans, fages, castanyes-, fruits carnosos –nabius, mirtils, pomes, cireres-, insectes, mel, cadàvers d’animals, mamífers domèstics i salvatges. Com a mitjana anual, més del 75% de la seva dieta és matèria vegetal.

Als quatre anys ja poden reproduir-se, encara que ha hagut femelles als Pirineus que han quedat prenyades als 2,5 anys i als 3 anys han tingut cadells.

Entre maig i juliol es produeix el zel i les còpules. Desprès d’un període d’implantació diferida, l’òvul es comença a desenvolupar a partir d’octubre, i els cadells, entre 1 i 3, neixen a finals de gener.

Els óssos hivernen entre desembre i març, dintre d’una cova. Les seves funcions fisiològiques (ritme respiratori i cardíac) van a un ritme més lent, però no és una veritable hibernació com, per exemple, seria el cas de la marmota.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca