L’ós bru, una espècie molt tímida

L’ós bru és el carnívor més gran d’Europa. Es tracta d’una espècie que genera respecte entre els éssers humans. Els óssos són generalment molt tímids i, fins i tot en zones on són abundants, és difícil topar-se amb algun exemplar. Detecten els humans a una gran distància gràcies al seu olfacte i oïda privilegiats i els veuen com una amenaça, de manera que fugen abans de ser detectats per evitar confrontacions. No obstant això, es poden produir trobades.

L’ós fuig per evitar confrontacions

Al contrari del que es creu, l’ós bru no és agressiu. Generalment, té por de l’ésser humà i l’evita, inclús davant les topades fortuïtes i improbables.

Què hem de saber

Després de molts segles de convivència amb l’home, l’ós ha après a evitar els contactes amb les persones i no les veuen com a possibles preses.

Evitem situacions de risc

Els óssos només ataquen quan es veuen amenaçats o sorpresos. Per aquest motiu, quan caminem per territori de l’ós és important fer-nos notar parlant amb veu alta, caminant tranquil·lament i estant atents al nostre voltant, sense sortir dels senders senyalitzats. Si anem amb gos és portant que vagi lligat o controlat al nostre costat.

I si ens trobem un ós?

Tot i que la probabilitat de trobar-nos amb un ós és molt baixa, va bé conèixer les millors pautes de comportament:

  • Si ell no ens ha detectat, el millor és retirar-nos a poc a poc sense córrer i sense alertar-lo.
  • No hem d’obstaculitzar mai el seu camí ni les seves possibles vies de fugida.
  • Si ens ha detectat hem de conservar la calma, parlar suaument i allunyar-nos a poc a poc mostrant que no som un perill per a ell. Mai hem de cridar ni amenaçar-lo.
  • Si es tracta d’una femella amb cries mai ens hem de posar entre la mare i les cries.
  • Si veiem l’ós a una distància segura, gaudim de l’observació i no intentem en cap cas apropar-nos-hi per fer fotos o veure’l millor. Sempre ens hem de mantenir a distància. .
  • Mantenir la calma és el més important.