La població d’óssos al Pirineu s’apropa ja als 50 exemplars i en ocasions resulta difícil identificar a cadascun dels animals, fins i tot per als tècnics que duen a terme el seguiment i estudi d’aquesta espècie protegida.

En una nova iniciativa de divulgació i conscienciació ciutadana a favor d’aquesta espècie emblemàtica, la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus, a Isil, centre d’interpretació vinculat al Parc Natural de l’Alt Pirineu, ha engegat una campanya ciutadana per posar noms a dos cadells d’ós bru nascuts al Pirineu l’hivern de 2014. La participació en aquest concurs pot realitzar-se de forma molt senzilla a través d’un formulari a internet disponible en aquesta adreça (prémer aquí).

Els dos ossets als quals es vol donar nom són molt probablement fills de la femella Caramelles i el mascle Pyros (pare de la pràctica totalitat d’óssos que poblen actualment la zona central i oriental dels Pirineus). Les persones participants en aquest concurs poden triar entre quinze paraules típiques o relacionades amb el Pallars, per batejar el primer cadell i entre quinze topònims també de la comarca com a opcions pel segon cadell.

Els organitzadors d’aquest curiós concurs popular destaquen que les persones que hagin escollit els noms que finalment resultin triats tindran una entrada gratuïta per visitar un dia la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus i també entraran en el sorteig d’una ruta familiar exclusiva per l’hàbitat d’aquest plantígrad en companyia de membres especialitzats de les patrulles que fan habitualment el seguiment.

Els exemplars als quals es vol donar nom ara van néixer el 2014. Pel que fa als quatre cadells d’ós nascuts durant el 2015, també es durà a terme un concurs per posar-los nom però, en aquest cas, només entre els alumnes de les escoles locals.