Indicis de presència de l’ós

Alguns dels rastres de l’ós bru són molt característics, i, si ens els trobem per la muntanya, fàcilment podrem identificar el seu pas pel territori. Altres indicis no són tan fàcils d’identificar.

Les petjades són inconfusibles per la mida, la forma i la marca dels cinc dits. S’assemblen a les del teixó, però més grans i amb un dit més. Les petjades de les potes de darrera són com les dels humans; marquen clarament tota la planta i els cinc dits i les ungles. La pota de davant marca la part anterior de la planta i a vegades el taló arrodonit. Les petjades són d’una amplada de 10 a15 cm.

 

web_2Petjades d’ós

web_3
Petjades d’ós

 

web_4Petjada d’ós al costat de petjades de guineu

La forma i la mida dels excrements és molt variable i depèn principalment de l’alimentació de l’individu. Si ha menjat carn, són més aviat allargats i amb pèls i amb una forta olor desagradable; quan mengen herba, són varis i arrodonits, tots plens d’herbes i algunes restes d’insecte i amb millor olor. I, quan menja fruits secs i llavors, contenen nombroses restes de closques de llavors i són cilíndrics i amb un gran diàmetre.

web_5Excrement d’ós amb ingesta de fruits

També es poden observar marques o esgarrapades als troncs entre els 30 cm i els 2 m d’alçada; els mosseguen o els rasquen deixant marques de 3 a 4 ungles.

Els formiguers o vespers destrossats i pedres molt grans regirades també són indicis del pas de l’ós, així com petites excavacions arrodonides recobertes amb un llit d’herba i situades a llocs poc accessibles. En aquests llocs és freqüent trobar pèls d’ós.